Blog ini akan memaparkan tentang ciri-ciri pantun, bagaimana untuk menghasilkan pantun dan keindahan pantun itu sendiri untuk membantu murid menghayati keindahan pantun itu sendiri

Sunday, 11 December 2011

Indahnya.......

Pantun sebenarnya adalah sebuah puisi yang cukup indah. Digarapkan dan dilafazkan untuk menyampaikan sesuatau maksud dengan cara yang cukup bersusila dan indah bahasanya. Pantun dahulu kala banayak menggunakan pembayang yang berdasarkan alam sekelilingnya. Betapa indah pembayang yang digunakan menggambarkan betapa indahnya alam pada suatu masa dahulu. Andai ingin mendengar atau mengetahui mengenai pantun-pantun yang asli, kita boleh mendengar lagu-lagu asli yang telah dicipta oleh pencipta-pencipta lagu yang terdahulu atau juga lagu-lagu tradisional yang disampaikan secara lisan dari generasi yang terdahulu.


Hayatilah setiap bait-bait pantun yang dilafazkan ternyata begitu indah susunannya. Ini juga boleh dijadikan contoh dan panduan untuk anda mencipta pantun sendiri yang berkualiti dan indah susunan bahasanya.

No comments:

Post a Comment